جعبه جادویی دیجیتالی چيست؟(1)

تهيه كنندگان: عبدالامير كربلايي و ضحي كربلايي
منبع: راسخون

چشمان تیزبین خوب میبینند که تلویزیونهای دیجیتالی روند رو به رشدی را پیش گرفتهاند، به گونهای که از یک کالای لوکس و تجملاتی مورد علاقه و فیس و افاده بالاشهریجماعت، مستقیم در سبد خرید قشرهای متوسط جامعه شیرجه میزنند و خوش و خرم ورجه وورجه میکنند!
شاید بیانصافی باشد، اگر بیاعتنا از کنار این موجودات دلربا گذر کنیم و به روی مبارک نیاوریم که آرزوی داشتن یکی از آنها را هر شب، به هر ضرب و زوری هم که شده، در دل میپرورانیم و خواب رنگی آن را هفتهای دو شب مرور میکنیم. بر اساس همین استدلال بیبدیل، تصمیم گرفتهایم در فرصتی مناسب گذری و نظری داشته باشیم بر اینگونه محصولات تا هم شما را خوش بیاید و هم بر دل آنان که باید، بنشیند!
از هر چه بگذریم...
این سخن خوشتر است که طراحی، بیش از هر عامل دیگر میتواند نظر خریدار را به ظرایف محصول جلب کند. برای مثال، میتوان محصول جدید Samsung را مدنظر قرار داد که بدون شک از جمله تلویزیونهای جذابی است که بهشخصه رغبت کردهام نظری به ظاهر آن بیاندازم. علت بسی ساده است، زیرا طراحان ظاهر بیشتر تلویزیونهای دیجیتال کنونی، انگار از روی دست یکدیگر تقلب کردهاند به طوری که نتیجه نهایی به طور کامل شبیه است!
به نظرم طراح این موجود جدید طرحی نو ابداع و از داشتههای خود به خوبی استفاده کرده است. این محصول را میتوان از یکسو بر اساس کارایی بصری، کیفیت فنی و غنای امکانات و از دیگرسو از لحاظ طراحی مورد مداقه قرار داد. طراح این موجود به سادگی از بدنه مشکی براق و نوار قرمز رنگ جذاب کناره بدنه برای ایجاد جذابیت و حس جدید بهره برده است که کمتر در مدلهای دیگر دیده میشود. اینکه درباره این محصول اینگونه نظر میدهم به این علت است که از طرحهای عجیب و غریب مدلهای دیگر موجود در بازار به ستوه آمدهام. برای ارایه طرح مناسب و چشمنواز لازم نیست پشتک و وارو زد. به تصورم زیبایی در سادگی است و حیف که نمیدانم طراح اینکار کیست!

لامپ‌های CCFL

لامپ فلورسنتی که برای تولید نور سفید در نمایشگرهای LCD استفاده می‌شود پسر عموی همان‌هایی است که در منازل نصب شده‌اند. به‌ بیان دیگر در اساس بر یک اصل کار می‌کنند، اما اهمیت رنگ در نمایشگرها موجب شده است که تغییراتی در لامپ‌های CCFL نمایشگرها اعمال شود. خلاصه بگویم که لامپ CCFL باید رنگ سفید خالصی تولید کند که توسط فیلترهای مختلف واقع در قسمت جلویی پانل LCD، در سه قالب رنگی قرمز، آبی و سبز قرار گرفته و ترکیبات مختلف رنگی را خلق کند. به‌طور معمول در داخل لامپ‌های فلورسنت مورد استفاده در نمایشگرهای LCD از گاز نئون استفاده می‌شود. لایه داخلی آن با فسفر رنگی (غالبا سفید) پوشانده شده و رنگ خروجی متمایل به سفید است. مشکل از همین نقطه آغاز می‌شود.
چشم انسان قادر به تشخیص طیف رنگ‌های قرمز تا بنفش است و عبارت‌های مادون قرمز و ماورای بنفش بر اساس همین توانایی به حس بینایی مصطلح شده‌اند.
اگر نور سفید را تجزیه کنیم،‌ طیف‌های رنگی شگفت‌انگیزی نمایان می‌شوند که مرزهای رنگی آن توسط چشم انسان به ‌طور کلی قابل تفکیک است، اما به‌صورت جزئی قابل تفکیک نیست!
از ترکیب همین رنگ‌هاست که رنگ‌های فرعی دیگر ساخته می‌شوند. اگر نور سفید تولید شده توسط لامپ فلورسنت مورد استفاده در نمایشگرهای LCD را تجزیه کنیم، طیف یک‌دستی حاصل نخواهد شد. به‌ همین دلیل در برخی موارد با فقر رنگ مواجه خواهیم شد و از آنجا که طیف ایجاد شده کامل نیست، قادر به تولید تمامی رنگ فرعی نخواهیم بود.

از سوی دیگر لامپ CCFL به ‌صورت لوله تولید می‌شود و در پشت پانل LCD قرار می‌گیرد. برای اینکه نور لامپ CCFL به‌ صورت یکنواخت بر تمامی سلول‌های کریستالی تابیده شود، لازم است در کانون یک آینه مقعر قرار گیرد و نور تولیدی به ‌صورت شعاع‌های موازی منتشر شود. اما چنین اتفاقی را شاهد نیستیم و کاربر نمایشگرهای LCD می‌داند که میانه‌های صفحه روشن‌تر از گوشه‌هاست به این معنی که نور لامپ به‌ شکل یکنواخت در کل صفحه توزیع نمی‌شود. هر چند برای کاهش این اثر آزاردهنده در برخی مدل‌ها از دو لامپ استفاده می‌کنند تا نور بیشتری تولید و منتشر شود. به‌ خاطر داشته باشید که اگر مشکل مربوط به شدت نور در تمام صفحه برطرف شود، فقر نور تولیدی در بخشی از طیف نور سفید تابیده شده همچنان باقی خواهد ماند.
از سوی دیگر افزایش تعداد لامپ‌ها برای افزایش میزان روشنایی، مصرف انرژی را نیز افزایش خواهد داد که در دوران کنونی مشکلی غیرقابل اغماض محسوب می‌شود. سازندگان نمایشگرهایی که قرار است در لپ‌تاپ‌ها استفاده شوند خودشان را به در و دیوار می‌زنند تا هر چه بیشتر از وزن‌ها بکاهند.
یک مشکل دیگر نیز وجود دارد که از چشم‌ها مغفول مانده است. گاز موجود در داخل لامپ فلورسنت (CCFL) پس از عبور جریان الکتریکی برای لحظاتی وارد فاز پلاسما می‌شود و در بازگشت به حالت عادی مقدار مختصری پرتو نرم X منتشر می‌کند. در این‌باره پژوهش‌های بسیاری شکل گرفته، اما کمتر منتشر شده است. برخی کارشناسان تولید و انتشار این پرتوهای زیان‌رسان را تایید می‌کنند، اما میزان آن را در قیاس با تولید پروتوهای X در نمایشگرهای CRT قابل اغماض می‌دانند. این کارشناسان اعتقاد دارند همین مقدار کم نیز جذب لایه‌های جلویی نمایشگر و مقدار مختصری از آن به بیرون تابیده می‌شود. حقیقت این است که به طور قطع نمی‌توان در این‌باره اظهار نظر کرد.
شاید شنیده باشید که نمایشگرهای LCD کنونی نمی‌توانند رنگ مشکی (Black) را به‌ صورت واقعی ایجاد کنند. اگر با شیوه کار این نمایشگرها آشنا باشید می‌دانید که نوری که در پشت پانل تولید می‌شود پس از گذر از لایه‌های مختلف به سلول‌های حاوی کریستال ‌مایع می‌رسد. هر یک از این سلول‌ها مسؤول تولید یک رنگ به‌خصوص از میان رنگ‌های اصلی قرمز، سبز و آبی هستند. هر پیکسل تصویری از ترکیب سه سلول (با رنگ‌های اصلی) تشکیل می‌شود و هر سلول می‌تواند شدت نوری عبوری را در ۲۴ حالت مختلف از خاموش تا روشن کامل کنترل کند. از این‌رو برای نمایش نور سفید تمامی سلول‌ها در وضعیت تمام روشن و برای ایجاد رنگ مشکی تمامی سلول‌ها در وضعیت تمام خاموش قرار خواهند گرفت.
فرض کنید که نور در پس‌زمینه تولید و تابیده می‌شود و سلول‌ها قصد دارند در وضعیت تمام خاموش قرار بگیرند، اما سلول‌ها به‌ شکل واقعی نمی‌توانند در برابر عبور نوری که قصد عبور از سلول را دارد مقاومت کنند. درصد بسیار ناچیزی از این سلول‌ها امکان عبور پیدا می‌کنند و به ‌همین دلیل نمایشگری که از لامپ CCFL استفاده می‌کند نمی‌تواند رنگ مشکی واقعی ایجاد کند.
در پایان بگویم که این موضوع نیز کماکان در ابهام قرار دارد که آیا در تولید لامپ‌های CCFL از جیوه استفاده می‌شود یا خیر؟!

وداع با لامپهای CCFL

یکی از وجوه زیبایی این محصول جدید در لامپ روشنایی آن نهفته است. مدل LE۴۶A۷۵۶ از لامپهای جدید LED بهره میبرد و شک ندارم که بیننده این تلویزیون نیز کیف بصری خود را خواهد کرد. لامپهای فرهیخته LED طی دو سه سال آینده و به حول و قوه الهی جای لامپهای کاتود سردی (CCFL) را خواهند گرفت که در بیشتر نمایشگرهای LCD موجود نمایشگرهای کامپیوتر و تلویزیون استفاده میشوند.
در نوشتههای پیشین به تفصیل درباره تفاوتهای موجود بین لامپهای CCFL و LED صحبت کردهایم و از تکرار مکررات پرهیز میکنیم. لامپهای CCFL را به دلیل خدمات چندسالهای که به چشمان بنیبشر داشته است مورد سپاس قرار میدهیم، اما این تکنولوژی چند مشکل غیرقابل اغماض داشت. عدم یکنواختی در تولید طول موج نور تابشی و اختلال در رنگهای تابشی، عدم یکنواختی در روشنایی صفحه نمایشگر و اختلاف رنگهای تابشی با رنگهای چاپی را میتوان از آن جمله عنوان کرد.
موارد بالا را به زبان غیر فنی اینچنین میتوان گفت که نمایشگرهایی که از لامپهای CCFL استفاده میکنند، مشکلاتی در تولید طیف یکنواخت رنگهای قابل تشخیص انسان دارند. دیگر اینکه، این لامپها نمیتوانند سطح نمایشگر را به شکل یکنواخت روشن کنند. بهطور معمول وسط صفحه روشنتر از کنارههای آن است. دلیل آخر اینکه نمایشگرهای LCD نمیتوانند با استفاده از لامپ CCFL رنگ سیاه واقعی را نمایش دهند. اگر روشنایی محل را به طور موقت خاموش کنید و نمایشگر را نیز در وضعیتی قرار دهید که تاریک باشد مشاهده خواهید کرد که نور مختصری توسط همین نمایشگر تابیده میشود!

تلویزیونهای زیبای FullHD نسل نوین LCDها

طراحی زیبا و کیفیت بالا دو مقوله مهم در تولید محصولات امروزی به شمار میروند که شرکتهای پیشرو جهانی همواره به این دو اصل توجه کرده و میکنند. این موضوع یک خصیصه صنعتی نیست بلکه توجه به این مهم موجب توسعه فعالیتهای اجتماعی و اقتصادی آن شرکت و به تبع آن جامعه صنعتی و جهانی میشود. شرکتها و سازمانهای پیشرو، با ارایه فناوریهای نوین، توانمندیهای زیادی را برای مشتریان خود به ارمغان میآورند و موجب میشوند مشتریان با بهکارگیری این فناوریها، توان عملیاتی شان را بالا ببرند و از ظرفیتهای علمی و تخصصی بیشتری بهرمند شوند. نمونه بازر این موضوع را میتوان در صنعت کامپیوتر مشاهده کرد. محصولات این حوزه امروزه در همه صنایع استفاده میشوند و دامنه کاربرد آنها در زمینههای مختلف روزبهروز افزایش مییابد. این حجم وسیع بهکارکیری کامپیوتر موجب شده است تولیدکنندگان این محصولات نهتنها به توسعه فناوریهای آن فکر کنند، بلکه کیفیت و زیبای این محصولات را نیز مدنظر قرار دهند.
برای مثال، تلویزیونهای LCD یکی از تجهیزات کامپیوتری است که طی سالهای اخیر با توجه به رشد قابلیتها، عرضه نمونههای پیشرفته و جدیدی مانند سری LCD-TV FullHD آن به بازار، کاربردی دوگانه را برای مشتریان به ارمغان آورده است. LCD علاوه بر استفاده در انجام امور اداری و کاری، برای تماشای فیلمهای تفریحی به کار میرود. این مسئله با ورود نسل جدید تلویزیونهای عریض و با کیفیت به بازار که طی چند سال اخیر شاهد حضور آنها هستیم، شدت بیشتری یافته است.
شرکت سامسونگ یکی از شرکتهای پیشرو در تولید محصولات مرتبط با حوزه فناوری اطلاعات است که به عنوان بزرگترین تولیدکننده LCD و پرفروشترین LCD-TV دنیا شهرتی جهانی دارد. این شرکت بتازگی جهت تصاحب بازار رو به رشد تلویزیونهای FullHD، سری جدید LCD-TV FullHD خود را معرفی کرده است.
مدیران سامسونگ الکترونیک امیدوارند محصولات جدید سامسونگ با ویژگیهای بتواند تداومی بر موفقیتهای قابل توجه تلویزیونهای LCD این شرکت در بازار جهانی باشد.
این سری جدید تلویزیونهای LCD سامسونگ، سری ۵۵۰ نام دارد که در ۵ سایز مختلف ۳۲، ۳۷، ۴۰، ۴۶ و ۵۲ اینچ به بازار جهانی عرضه شده است.
از مهمترین مشخصات این سری میتوان به کیفیت ۲ مگاپیکسل، زاویه دید ۱۷۸ درجه و بلندگوهای پنهان شده در قاب اصلی اشاره کرد. همچنین تعبیه درگاه USB ۲.۰ و سه پورت HDMI اتصال تمامی لوازم جانبی حرفهای را به این LCD-TV حرفهای میسر میکند. در حقیقت این شرکت با اصلاح پانل و پردازشگرهای تصویری خود توانسته است در سریهای جدید تلویزیونهای LCD خود اصلاحی به وجود آورد و نرخ کنتراست را به بالاترین میزان برساند. همچنین سری جدید مدلهای سامسونگ در مقایسه با سایر برندهای برتر جهان میتوانند با فرکانس ۱۲۰ هرتز پانل خود را تازه (Refresh) کنند و در مقایسه با سایر شرکتهای مشابه از Refresh صفحه بالاتری برخوردارند.
موتور پردازشگر تصویر این تلویزیون همزمان ۴ فناوری پیشرفته را به مصرفکننده عرضه میکند. DNIe+ (افزایش کیفیت رنگ تصویر)، صفحه فوق مشکی (وضوح بالای تصاویر پخش شده)، تنظیم فوقسریع نور پسزمینه (سازگارسازی تصویر و محیط) و تقویت گسترده رنگ (توانایی تنظیم حرفهای سه رنگ قرمز، سبز و آبی) ارمغان استفاده سامسونگ الکترونیک از این موتور پردازشگر هستند.
مدیر بخش تحقیق و توسعه تلویزیونهای LCDسامسونگ در این باره میگوید: اگر به مشخصات این مدل، طراحی زیبا و نسبت کنتراست دینامیکی ۳۰.۰۰۰:۱، صدای فراگیر ۲/۲ کانال (۲ ووفر + ۲ بلندگوی استریو) را نیز اضافه کنیم آنوقت متوجه خواهیم شد که چرا سامسونگ به تکرار موفقیت مدلهای قبلی خود در بازار جهانی مطمئن است.
تمام این ویژگیها موجب شده است بسیاری از مراکز تحقیقاتی معتبر دنیا در حوزه محصولات صوتی و تصویری نشان طلایی را به این سری از محصولات اعطا کنند.
تمام سایزهای این سری تلویزیون از ۳۲ تا ۵۲ اینچ در بازار کشورمان، همزمان با سراسر دنیا عرضه میشود. شرکت سام سرویس به عنوان تنها نماینده سامسونگ الکترونیک برای محصولات صوتی، تصویری، خانگی و IT تنها گارانتی معتبر در ایران برای این محصول است.
همانطور که میدانید در بحث مدیریت ارتباط با مشتری، هر سازندهای برای جلب رضایت خاطر مشتریان خود از محصولاتش اقدام به تاسیس مراکز و سرویسهای خدمات پس از فروش میکند. از سوی دیگر در بسیاری از صنایع، تولید تقلبی محصولات خوشنام و با کیفیت موجب میشود تا وجود اینگونه مراکز نتوانند رضایت خاطر همه مشتریان را جلب کنند. به منظور جلوگیری از عدم رضایت مشتریان، شرکتها به طور کلی از ارایه خدمات به محصولاتی که ضمانتنامه مراکز خدمات پس از فروش خود را نداشته باشند، ممانعت به عمل میآورند.
این قاعده درباره شرکت سامسونگ نیز مستثنی نیست. با توجه به پشتیبانی مطلوب و ارایه خدمات پس از فروش مناسب سامالکترونیک و به منظور جلوگیری از محصولات تقلبی و بدون کیفیت این برند جهانی، سامسونگ الکترونیک هرگونه مسؤولیت در قبال کالاهایی که در ایران بدون گارانتی سام سرویس عرضه میگردند را از خود سلب و تمامی مراکز سام سرویس در سراسر کشور را از ارایه خدمات به آن کالاها منع کرده است.

به بهانه تلویزیون LCD جدید جناب Philips و حواشی آن!

جناب ژرارد فیلیپس از فامیلهای نزدیک جناب کارل مارکس، در سال ۱۸۹۱ شرکت معظم فیلیپس (Philips) را در هلندستان آن روزگار تاسیس کرد. وی پس از تصاحب شرکت انگلیسی مولارد (Mullard) وارد جرگه سازندگان قطعات الکترونیکی شد و دایره فعالیتهای خود را تا حدی گسترش داد که مجبور شد پسوند Electronics را از انتهای عنوان شرکت حذف کند. همین دو سه سال پیش بود که یکی از بخشهای اصلی خود را از بدنه اصلی شرکت جدا ساخت و شرکت جدیدی با نام NXP Semiconductors تأسیس و تمامی فعالیتهای مربوط به طراحی و تولید انواع چیپ و موتورهای پردازشی را در آن متمرکز کرد. این شرکت مؤسس و مالک کنونی تیم فوتبال آیندهوون (PSV Eindhoven) است. جهت اطلاع عرض کنم که همین شرکت فیلیپس تا یکی دو سال پیش در بین ده شرکت برتر دنیا قرار داشت و هماکنون NXP چنین وضعیتی دارد.
اینها را گفتم تا یادآوری کرده باشم که فیلیپس و فعالیتهای آن را جدی بگیرید. حضور مستقیم محصولات دیجیتال این شرکت در بازار داخلی ایران چندان جالب نیست، اما به صورت غیرمستقیم حضور قابل توجهی در این بازار دارد. برای مثال، نمایشگرهای LG در واقع توسط شرکت بزرگی تولید میشود که LG Philips LCD نام دارد و مدیریت بیش از یکسوم سهام آن بر عهده Royal Philips است. از اینرو هر نمایشگر LCD که با نام LG در بازار داخلی توزیع میشود، مترادف با حضور پنهان Philips در بازار ایران است. این را هم اضافه کنم که بسیاری از چیپستهای پردازش گرافیکی که بیشتر در کارتهای Capture و دستگاههای پخش DVD استفاده میشوند محصول این شرکت هستند.

درباره رابط HDMI

یکی دو سال پیش بود که رابط دیجیتال HDMI به صورت جدی مورد توجه قرار گرفت و یکسالی است که در بسیاری از قطعات و دستگاههای دیجیتالی ارایه میشود. این رابط امکان تبادل دادههای مالتیمدیا با کیفیت بالا را فراهم میکند و علاوه بر دستگاههای دیجیتالی مانند دستگاههای پخش DVD از قابلیت اتصال به کامپیوتر نیز داراست و به سهولت میتواند جایگزین رابطهای D-Sub و DVI شود. بسیاری از مادربردهای درست و درمون کنونی،کارتهای گرافیک میانقیمت به بالا و برخی نمایشگرهای LCD جدید به رابط HDMI مجهز شدهاند. مهمترین قابلیت این رابط، امکان تبادل تصویر و صدا توسط یک کابل است و بیشتر برای نمایشگرهایی استفاده میشود که از نمایش تصویر با کیفیت بالا (HD) پشتیبانی میکنند.

بیشتر درباره HDMI

درباره حداکثر طول مجاز برای کابلهای HDMI نمیتوان به قطعیت صحبت کرد، زیرا محدودیت در طول کابل HDMI به کیفیت دادهها و دستگاهی که آنها را ارسال میکند بستگی دارد. از اواسط سال ۲۰۰۸ میلادی دو نوع کابل مشخص برای HDMI تعریف شد که کابل Category ۱ برای انتقال دادههایی با کیفیت ۷۲۰p و ۱۰۸۰i مناسب است. کابل Category ۲ برای انتقال دادههای تصویری با کیفیت ۱۶۰۰p مناسب به نظر میرسد که هنوز معرفی نشده است. در حال حاضر طول کابلهای Category ۱ به طور متوسط ۵ متر است.
نکته دیگر اینکه، نسخههای مختلفی از HDMI معرفی و بسیار توصیه شده است که از نسخه HDMI ۱.۳ به بالا که از قابلیتهای بیشتری پشتیبانی میکند استفاده شود.
رابط دیگری نیز با نام Display Port معرفی شده است که از لحاظ کارایی با HDMI همپوشانی دارد. در فرصتی دیگر در این باره صحبت خواهم کرد.

اما Essence ۴۲PES۰۰۰۱

این تلویزیون جدید فیلیپس با نمونههایی که در بازار میبینید تفاوت دارد که به زعم برخی دوستان عیب است و به نظر برخی دیگر مزیتی بزرگ محسوب میشود. این محصول فوقالعاده لاغر است، اما سوء تغذیه ندارد. خواهم گفت که فیلیپس چگونه توانسته است این مدل را با ضخامت ۳۸ میلیمتر یعنی یک هوا کمتر از ۴ سانتیمتر تولید کند. البته اگر این مدل را روی پایه مخصوص نصب کنید، ضخامت کلی آن کمتر از ۵ سانتیمتر خواهد بود که باز هم در میان مدلهای موجود قابل توجه است.
یکی از دلایل ضخامت نامطلوب بیشتر تلویزیونهای دیجیتالی به تیونر تصویری و محل اتصال انواع پورتها و کابلها مربوط میشود. طراحان فیلیپس هنرمندی به خرج دادهاند و تمامی بخشهای کنترلی و پردازشی را از داخل بدنه تلویزیون خارج ساخته و در دستگاه مجزایی تعبیه کردهاند که در تصاویر ملاحظه میفرمایید.
این موضوع از دید برخی دوستان عیب است، زیرا بدنه تلویزیون را در واقع به دو بخش تقسیم کرده و مشکلی برای جاسازی این بخش مجزا ایجاد خواهد کرد. اما برخی دیگر از دوستان اعتقاد دارند که استفاده از این دستگاه جدید، مزایای بسیاری دارد که بر عیوب آن میچربد!
راستش را بخواهید تمامی کابلها و رابطها به این موجود متصل میشوند و فقط یک کابل بین این دستگاه و بدنه تلویزیون وجود دارد. از اینرو این دستگاه کوچک را میتوان در نقطهای مناسب قرار داد و از شلوغی نامطلوب و نامطبوع فضا جلوگیری کرد!

اما بعد!

به تفضیل میتوان درباره معایب و مزایای فنی این مدل صحبت کرد که تصور میکنم از حوصله این صفحه خارج است. اشاره به این موضوع را خالی از لطف نمیدانم که وجود رابطهای دیجیتال HDMI ۱.۳، USB و سازگاری با تکنولوژی dlna باب جدیدی را در استفاده از این مدلها در محیط خانهها خواهد گشود. این قبیل مدلها به سهولت میتوانند به عنوان نمایشگر کامپیوتر مورد استفاده قرار گیرند یا به هزار و یک دستگاه پخش مالتیمدیا و کنسول و بازی و غیره وصل شوند و نشان دهند که دنیای تلویزیونها مدتهاست که متحول شده. تلویزیونهایی که از فیلمهای با کیفیت بالا (High Definition) پشتیبانی میکنند در دو دسته HD و Full HD قرار میگیرند. دسته اول در بهترین حالت از رزولوشن ۷۲۰p پشتیبانی میکنند و دسته دوم که محصول فیلیپس نیز از آن دسته است از رزولوشن ۱۰۸۰i پشتیبانی میکنند. تعداد کل پیکسلهای تلویزیونهای سازگار با Full HD بیش از ۲ مگاپیکسل است.
استفاده از لامپهای LED کمک بسیاری به شفافیت تصاویر، افزایش کنتراست، کاهش مصرف انرژی و افزایش عمر مفید تلویزیون خواهد کرد. از فرصت سوء استفاده میکنم و تأکید دارم که تکنولوژیهای LCD و LCoS مدتهاست که خود را بر بازار تحمیل کردهاند و تکنولوژی Plasma آخرین نفسهای خود را میکشد. تکنولوژیهای موفق کنونی مانند ۳LCD، Sony SXRD و JVC D۰ILA زیرمجموعههای LCD و LCoS محسوب میشوند.
این را در خاطر خواهم داشت تا در فرصتی مناسب قدری درباره کنتراست پویا (Dynamic Contrast) صحبت کنم که برای برخی دوستان شبههناک شده است.

مشخصات

▪ سازنده: Philips
▪ مدل:Essence ۴۲PES۰۰۰۱
▪ نوع تلویزیون: ۴۲ اینچ LCD
▪ نوع لامپ: LED
▪ نسبت تصویر: ۱۶ به ۹
▪ زمان پاسخگویی: ۲ میلیثانیه
▪ روشنایی: ۵۰۰ نیتس (کاندلا بر مترمربع)
▪ کنتراست: ۶۶ هزار (Dynamic)
▪ رزولوشن پیشفرض: ۱۹۲۰ × ۱۰۸۰
▪ رزولوشن دیگر: ۱۰۸۰p در فرکانس ۶۰ هرتز
▪ تونر دیجیتال: دارد
▪ پشتیبانی از HD: دارد (Full HD)
▪ ورودی دیجیتال: ۳ عدد HDMI ۱.۳ و USB
▪ ورودی کامپیوتر: D-Sub
▪ بلندگو: ۲ عدد ۱۵ واتی
▪ مصرف حداقلی: کمتر از یک وات در وضعیت غیرفعال
▪ مصرف متوسط: ۲۴۸ وات
▪ ابعاد دستگاه: ۹۸۲ × ۶۶۲ × ۴۹ میلیمتر
▪ وزن دستگاه: کمتر از ۱۷ کیلوگرم
▪ قیمت جهانی: نزدیک به سه میلیون تومان

ارزیابی فنی

▪ طراحی: عالی (۱۰ از ۱۰)
▪ امکانات: عالی(۹ از ۱۰)
▪ کیفیت تصویر: عالی (۹ از ۱۰)
▪ کیفیت صدا: خیلیخوب (8 از ۱۰)
▪ ارزش قیمت: خوب (7 از ۱۰)
▪ امتیاز کلی: عالی (۹ از ۱۰)

چطور صفحه نمایش LCD کار میکند؟

هر روز نمایشگرهای کریستال مایع یا LCD:Liquid Crystal Display را در اطراف خود میبینید. از تلفن همراهتان گرفته تا ساعت دیجیتالی یا نمایشگرهای تلویزیون و کامپیوتر.
نام کریستال مایع کمی نا آشنا و غیر معمول به نظر میرسد چون تصوری که از کریستال داریم مادهای سخت و کاملاً جامد است. بیایید در این مورد بیشتر بدانیم و سپس به سراغ معرفی صفحه نمایش LCD برویم.
همه ما میدانیم که سه حالت ماده وجود دارد. جامد، مایع و گاز. مولکولهای جامد در قید نیروی بین مولکولی هستند و به همین دلیل با نظم مشخصی جسمی معمولاً سخت را تشکیل میدهند. در مقابل مولکولهای مایع از نیروی جاذبه مولکولی کمتری برخوردار هستند ولی باز هم این نیرو به اندازهای است که آنها را با هم متحد قرار دهد و مانند گاز آزادانه در محیط، به صورت بینظم حرکت نکنند.
در این میان بعضی مواد حالتی بین مایع و جامد به خود میگیرند. به این معنی که هم مانند جامد در قید نیروی بین مولکولی هستند و هم مانند مایع به حالت سیال حرکت میکنند. کریستال مایع بیشتر به حالت مایع تمایل دارد تا جامد.
با این حال مقدار گرمایی که برای مایع کردن کریستال جامد نیاز است تقریباً زیاد است. به همین دلیل است که صفحه نمایشهای LCD در دماهای مختلف رفتار غیر عادی از خود نشان میدهند.
با توجه به نوع کریستال، انواع مختلفی از کریستال مایع وجود دارد. نوعی از کریستال مایع که از آن در ساخت LCD استفاده میشود نسبت به عبور جریان رفتارهای مختلفی از خود نشان میدهد. یکی از این رفتار عبور و گسیل نور از خود است.
کریستالهای مایع را به دو دسته تقسیم میکنند. نوعی از آن گرما گرا هستند و به تغییرات گرمایی واکنش نشان میدهند. نوع دیگر به تغییرات شیمیایی واکنش نشان میدهند.
نوع اول را نیز از نظر ساختار مولکولی به دو نوع تقسیم میکنند. نوعی که در شکل گیری در محیط به حالت تصادفی شکل میگیرد و نوع دیگری که خود حالت مشخص و آرایش مخصوصی دارد.
شکل گیری نوع دوم بستگی به اثر یک عامل خارجی دارد. این عامل میتواند یک جریان الکتریکی باشد و یا یک قالب فیزیکی که کریستال تحت آن شکل گیرد. کریستال مایع معمولاً حالتی گره مانند به خود میگیرند ولی با عبور جریان رشتههای آنها از یکدیگر باز میشوند و به صورت منظم شکل میگیرند.

در ساخت LCD چهار موضوع کلی وجود دارد:

۱- اینکه نور میتواند قطبی شود
۲- کریستال مایع میتواند نور را تغییر و از خود عبور دهد
۳- ساختار کریستال مایع با عبور جریان تغییر میکند
۴- و اینکه موادی شفاف وجود دارند که جریان را از خود عبور میدهند
برای ساخت LCD ابتدا نیاز به دو شیشه قطبی شده (Polarized) نیاز داریم. روی طرفی از شیشه که قطبی نشده است مادهای پلاستیکی کشیده میشود. این ماده باعث میشود تا شبکههایی بر روی سطح شیشه ایجاد شود.
سپس بر روی این لایه پلاستیکی، لایهای از کریستال مایع نیز کشیده میشود. شبکههای تشکیل شده از پلاستیک به کریستال مایع شکل و فرم میدهند. سپس صفحههای شیشه قطبی شده که با روکشهای پلاستیکی و کریستالی آماده شدهاند را در ردیفهای عمودی و افقی در مقابل یکدیگر قرار میدهند.
با عبور نور از هر کدام از لایهها، سرعت و زاویه لرزش آن تغییر میکند. در انتها اگر زاویه و جهت گیری نور با شبکه تشکیل شده از پلاستیک بر بروی صفحه انتهایی مطابق باشد، نور از آن عبور میکند.
همانطور که گفتیم با القای جریان به کریستال مایع شکل گره مانند آن باز میشود. در این حالت نور را در زاویه و جهت گیری متفاوت با خطوط شبکه مانند لایه بیرونی قرار میدهد و نور را از خود عبور نمیدهد و آن قسمت از کریستال تاریکتر به نظر میرسد.
کریستال مایع به هیچ عنوان از خود نور گسیل نمیکند. به همین دلیل برای تشکیل تصویر به غیر از القای جریان، نیاز به منبع خارجی نور نیز داریم.
برای درک بهتر این مطلب به یک ساعت دیجیتالی نگاه کنید. قسمتی از صفحه که اعداد در آن نمایش داده نمیشوند روشن است. این نوع صفحههای LCD معمولاً دارای منبع نور خارجی نیستند و تنها نور محیط را بازتاب میدهند. سپس با القای جریان در کریستال مایع از انعکاس نور در قسمتی که میخواهیم آن را نمایش دهیم جلوگیری میکنیم و به جای ایجاد تصویر با روشن کردن، با خاموش کردن مناطقی از صفحهای روشن تصاویر را نمایش میدهیم.
این نوع LCDها برای صفحه نمایشهایی مناسب هستند که تصاویری مشخص را همواره نشان میدهند. صفحههای ۷ قسمتی یا ۷Segment مثال مناسبی برای این نوع است.
در LCDهای رنگی از نوعی نور فلورسنت استفاده میشود و صفحهای گسترده از این نوع لامپ نور را به طور مساوی میتاباند تا از متناسب بودن تصویر اطمینان حاصل شود.
LCDهای ماتریسی نیز نوع دیگری از نمایشگرهای LCD هستند. برای ساخت اینگونه LCDها از دو لایه شیشهای به استفاده میشود.
به یکی از این شیشهها ردیف و به دیگری یک سطرها متصل میشوند. هر سطر به یک مدار مجتمع متصل میشود و هر کدام از نوعی ماده شفاف رسانا ساخته شده است. به این ترتیب با فرستادن جریان به هر پیکسل، کریستال مایع از هم باز میشود و نور را عبور نمیدهد. این نوع LCD مشکلات بزرگی از جمله زمان طولانی برای پاسخ دارد.
صفحه نمایشهایی که تصاویر رنگی را نشان میدهند دارای سه زیر- پیکسل سبز و آبی و قرمز هستند. برای ساخت هر پیکسل یک مدار مجتمع و یک خازن نیاز است. برای یک لپتاپ ساده که LCD آن ۷۶۸×۱۰۲۴ پیکسل دارد ۲۳۵۹۲۹۶ خازن و IC استفاده شده است. مشکلی که در این میان رخ میدهد این است که اگر تنها یکی از ترانزیستورها و یا خازنها به صورت دقیق کار نکنند قسمتی از صفحه از کار میافتد.
با فراگیر شدن استفاده از LCD و بزرگتر ساختن و بیشتر کردن پیکسلها، شانس داشتن ترانزیستورها و خازنهای معیوب بیشتر میشود و سازندگان هم اکنون به دنبال رفع اینگونه مشکلات و رسیدن به پیکسلهای بیشتر و بالا بردن دقت و کیفیت نمایشگرها LCD هستند.